Frizerski salon Slavka | T: 040 186 137 | E: slavkapogacnik@gmail.com | Alpska cesta 62, 4248 Lesce

8 trikov za barvanje las doma

Prava barva las lahko povsem spremeni vaš izgled – poživi vaš odtenek kože, prekrije sive lase in doda blišč vašim očem. 

Ponujamo vam navodila, kako lahko korak za korakom spremenimo lase kar doma.

Na srečo se je tehnologija v zadnjih petdesetih letih močno spremenila, odkar smo dobili prvi set za barvanje na domu. Današnje barve niso zgolj manj škodljive, ampak so tudi bolj prosojne, manj izrazite kot včasih.

Če ste se odločili, da se pobarvate kar sami, ne začnite preden ne preberete naslednjih šestih pravil:

1. Bodite konzervativni: Ne izberite barve, ki je dvakrat ali trikrat bolj svetla ali temna od vaše naravne barve las.

2. Naj vam pomaga prijatelj/-ica: Ta vam lahko zagotovi, da niste zgrešili niti enega pramena las.

3. Izkoristite naravno svetlobo: Slaba umetna svetloba v vaši kopalnici vam ne bo v pomoč pri izbiri željenega odtenka vaših las.

4.Vedno uporabite balzam: Večina barv se prodaja v kompletu z balzamom za lase. Uporabite ga takoj, ko sperete premaz, nato pa umijte lase z balzamom vsaj enkrat na teden. Pomagal bo ohraniti barvo in lesk vaših las.

5. Potem ko se enkrat v celoti pobarvate, barvajte le še narastek: Vaši lasje bodo postali krhki, barva pa neenotna, če boste vse lase prebarvali vsakih šest tednov. Ko se začne kazati vaša naravna barva, pobarvajte le narastek, barvo pa z glavnikom potegnite čez ostale lase šele pet minut pred spiranjem.

6. Pred barvanjem si priskrbite vse potrebne pripomočke:

Preden imate opravka z barvo, boste potrebovali nekaj predmetov, ki ponavadi niso priloženi k barvi.

Čopič: Če vaši lasje niso čisto kratki, ga boste zagotovo potrebovali. Idealen čopič je širok štiri ali pet centimetrov.

Posodica: V njej boste zmešali barvo in vanjo odlagali čopič.

Sponke: Te bodo poskrbele za to, da vas preostali lasje ne bodo motili, ko barvate določen pramen las.

Glavnik z ozkim držalom: Uporabite špičasto držalo za razporejanje las v enakomerne dele, glavnik pa za nanašanje barve vzdolž las.

Dve temni brisači: Z eno boste prekrili ramena in zaščitili oblačila, z drugo pa obrisali kapljice barve.

Obrazni toner na alkoholni osnovi: Pomagal bo pri odstranjevanju barve s kože – in drugih površin, ki smo jih pri tem umazali.

Štoparica: Da ne bomo slučajno zagledali precej drugačne barve, kot smo si jo zamislili.

7. Preden začnete, naredite test na enem pramenu

Včasih je morda dobro, da brezglavo skočimo v zastavljen projekt – a pri barvanju las to zagotovo odpade!

Preprosto morate (“nujno, nujno!”) narediti test na pramenu las.

Iz dveh razlogov:

(1) le na ta način se boste prepričali, da vam je barva zares všeč in

(2) da lahko natančno določite, koliko časa morate pustiti barvo na laseh.

Naredite takole:

Pobarvajte del las, širok pol centimetra ali centimeter, tik nad vašim ušesom (zato, da boste lahko primerjali barvo las in odtenek kože).

Pobarvajte enega izmed spodnjih plasti las, ne najbolj zunanjih.

Barvo odstranite z mokro brisačo po polovici predvidenega časa (tj. če na škatlici piše 30 minut, odstranite po 15 minutah).

Lase popivnajte, tako da so čim bolj suhi, nato pa preverite barvo tako, da za podlago uporabite belo brisačo in se postavite pod naravno svetlobo.

Le tako boste dobili natančen odtenek barve. Če to še ni odtenek, ki ste ga želeli, nanesite barvo še enkrat za polovico preostalega časa (znova za 15 minut, če na škatlici piše 30).

Ko čas preteče, se še enkrat prepričajte, če je to pravi odtenek, preden boste šli na končno barvanje celotnih las.

8. Katera barva mi pristaja?

Če je vaša koža…

Svetla

Izogibajte se temno rjavi (in predvsem črni) barvi; bleda koža je nagnjena k rdečici in temni lasje bodo še posebej izpostavili rdeča območja.

Poizkusite s svetlim rdečkastorjavim ali medeno-blond odtenkom. Kljub temu ne pretiravajte z izrazitostjo barve, saj bodo presvetli lasje zapostavili vaš obraz.

Srednja/olivna

Izogibajte se odtenkom rdeče, saj bodo vašo kožo naredili preveč rumenkasto ali oranžkasto.

Poizkusite z izrazito bazo v barvi mahagonija, saj bo ta bolj izpostavil vaš odtenek kože. Kožo zaščitite z izdelki za zaščito pred UV-žarki. Če želite nekaj več svetlosti, si omislite nekaj svetlejših pramen.

Temna

Izogibajte se odtenkom, ki so dvakrat ali trikrat svetlejši od vaše naravne barve; barva bo preveč bleda, vaša koža pa bo izgledala pusta.

Poizkusite prelivajoče odtenke barv karamele ali cimeta. Prelivajoča barva bo posebej ob sončnih dneh poskrbela za izrazitost vašega obraza.

Še nekaj o sivi/beli barvi las

Beli lasje, vsaj dokler so kvalitetni in sijoči, lahko pristajajo h katerikoli barvi kože. Uporabite šampon z vonjem vijolice (npr. Pantene Silver Expressions), izogibajte pa se produktov, ki vsebujejo alkohol, saj lahko zamorijo vašo sivo barvo.

Želimo vam prijetno barvanje! Ne pozabite pa, da barvani lasje potrebujejo več nege, zato jih negujte in hranite, da bodo vaši lasje zdravi in sijoči.

Vir slike:

dfrow.com

wikihow.com