Frizerski salon Slavka | T: 040 186 137 | E: slavkapogacnik@gmail.com | Alpska cesta 62, 4248 Lesce

Kako izbrati pravo barvo za lase?

Če ste kdaj želeli spremeniti barvo las, potem veste, kako široko izbiro imamo pri tem. Ali bi jih posvetlili, potemnili, naredili pramena ali prelivajoč odtenek? Ne glede na to, kaj izberemo, se moramo zavedati, da to lahko popolnoma spremeni naš izgled.

Zakaj je pomembno, da prilagodimo barvo las glede na odtenek naše kože?

Barvo kože si lahko predstavljamo kot okvir naših las, zato je še kako pomembno, da se obe barvi med seboj ujemata. Prava kombinacija teh dveh odtenkov lahko naredi izjemen vtis.

Kako določiti, katera barva nam najbolj ustreza? Kaj moramo pri tem paziti? 

Da lahko izberemo barvo las, moramo najprej vedeti, katero barvo kože pravzaprav imamo. Da to ugotovimo, naredimo naslednje:

• Postavimo se pod naravno svetlobo. Oblečeni smo v nevtralna ali bela oblačila.

• Uporabimo ročno ogledalo in si ogledamo svoj obraz. Pazite na to, da gre za naraven izgled – brez ličil!

• Opazujte odtenek vaše kože. Ali gre za topel, rumenkast ali rdečkast odtenek, ali bolj hladen, nevtralen, nekoliko rožnat odtenek?

Ob tem moramo vedeti, da ima lahko naša koža več različnih odtenkov. Kljub temu je najpomembnejši tisti, ki je v večini, ostale lahko odmislimo.

Kako je barva oči povezana z barvo las? 

Barva naših oči hkrati določa odtenek našega obraza, lase in barvo las. Na splošno lahko izbiramo barvo las tudi glede na barvo naših oči.

Katere smernice moramo upoštevati, ko imamo v mislih razmerje (kontrast) med barvo las in odtenkom kože? 

Močneješi kot je kontrast med barvo naših las in odtenkom kože, bolj dramatično bomo izgledali. Če pa izberemo barvo, ki je bližje barvi naših oči, se bodo vsi odtenki naravno zlili v enega in nam dali bolj naraven videz.

Ali moramo ob spremembi barve las spremeniti tudi ličila? 

Tako je, kadar barvo las močno spremenimo, je izbira ličil izjemno pomembna. Kadar spremenimo izgled naših las, moramo tej barvi prilagoditi tudi make-up. Če pa je sprememba manjša, potem tudi pri izbiri ličil ne potrebujemo velike spremembe, morda le kakšen malce svetlejši ali temnejši odtenek.

Nekaj primerov slabe izbire las

Ali nam sivi oziroma beli lasje sploh lahko pristojijo?

Siva barva je zapletena, saj poznam res malo žensk, ki jim ta barva povsem pristaja. Ko lasje postanejo sivi, navzven delujejo dolgočasno in nezdravo. Ampak če ste takšna srečnica, da vam siva barva pristoji glede na vaš odtenek kože, lasje pa so kljub sivi barvi še vedno sijoči, potem se vam tudi siva barva las odlično prilega. Če temu ni tako, pa je res najbolje, da lase pobarvate vsaj z enim od svetlejših odtenkov, ki bo lasem navzven vrnil kvaliteten izgled.

Na katerih odtenkih kože najbolj pristoji rdeča barva las? 

Tudi to je odvisno od tega, kateri odtenek rdeče barve si izberemo. Z bolj izrazito rdečo barvo las se ujema topel, rumenkast odtenek kože, medtem ko se z manj izrazitim odtenkom rdečih las ujema hladnejši, rožnat odtenek kože.

Na katerih odtenkih kože najbolj pristoji ‘blond’ barva las? 

Idealen primer so naravne blondinke, saj je njihov odtenek kože ponavadi hladen in rožnat, kar je najbolj primerno za blond barvo las.

(Seveda velja tudi obratno: če je odtenek vaše kože bolj hladen ali rožnat, potem je blond barva za vas najbolj ustrezna.)

Na drugi strani imamo bolj izrazito rumenkaste blond lase, ki pa najbolj pristojijo tistim, ki imajo topel, rumenkast ali oliven odtenek kože.

(Tudi tukaj velja obratno – tistim s takšnim odtenkom kože najbolj pristojijo rumenkasto blond lasje.)

Kako pa je s črno barvo las, komu najbolj pristoji? 

Najbolj se prilega k hladnim, modrim ali rožnatim odtenkom kože, saj ti najbolj poudarijo dramatičnost črne barve las.

Katerim odtenkom kože se najbolj prilega temno rjava barva las…

Najbolje se ujemajo hladnješi odtenki, a kljub temu je rjava barva zelo prilagodljiva, tako da se dobro ujame tudi s temnejšimi odtenki kože!

…in katerim svetlo rjava?

Če imate toplejši, rumenkast odtenek kože, potem vam lahko izrazita svetlo rjava barva odlično pristoji! Če pa je vaš odtenek kože bolj nevtralen, potem izberite bolj umirjen odtenek rjave barve.

Če bi se sedaj odločili za spremembo, katero barvo bi izbrali?

Vir slike:

stacymckenna.com, noufalhaircolorstudio.com, stylecaster.com